Cubes

Are you an Architect? Want to post your project? POST NOW

 

Bridge Studio

In mid of 2009, Ar. Brij Padalia after working under the guidance of Padmashree Dr. Bimal Patel established his architectural firm “Bridge Studio”.

The firm has his own visualization of an architectural language. It believes that “designing is nothing but a problem solving process of an individual. Under-standing their problem and facilitating their lifestyle but through our creative perspective directs to the final innovatory output.”

 

Project details

Type: Residence

Location: Valley view, Rajkot -Ahmedabad highway, Rajkot, Gujarat

Status: Completed

Plot area (Single unit): 312 sq. mt.

Built up (Single unit): 125 sq. mt.

Site area: 14.59 Acre

Built up (Site): 10535 sq. mt.

Timeline: 2015 – 2016

 

Client’s Brief

The client’s requirement was to have a large living area, an optimum cooking space with dining area and two bedrooms with attached bath area, alongside pool and garden with a main concern of maintenance.

Architect’s Intake

To design a building that is actually the amalgamation of four cubes where each cubes is placed for its individual function. Two cubes consists bedroom with toilet blocks, one consists living lounge and the other one holds kitchen-dining space.

 

The word “CUBES” itself is derived from the form of the building. All villas are detached from each other creating an access in between for the pool and garden without disturbing inner spaces and also it acts as service entry for the same during functions at villa.

 

Ground Floor Plan

1. Parking

2. Entrance Lobby

3. Courtyard

4. Living area

5. Dining area

6. Kitchen

7. Bedroom- 1

8. Toilet- 1

9. Bedroom- 2

10. Toilet- 2

11. Pool Deck

12. Swimming Pool

13. Shower area

14. Pump room

15- Backyard garden

 

Ground Floor Plan

The project has a very simple rectangular form. Living, dining and kitchen bounds within one form so that it results into an open & flexible plan with multi-functional spaces altogether.

 

Eastern facade of the building is full of glass to allow morning sunlight inside the living spaces. Sliding windows allow us to merge inner spaces with outer spaces

 

Western and Southern facade have no opening to obstruct harsh sunlight. Western facade has 3′-6″ wide entrance within 14′-0″ high standing wall making a curious entry as the other side is not at all visible.

 

Landscape area has trees bearing different kinds of fruits and vegetables. Its compound wall is avoid of masonry. It has bamboo fence with creepers all over so that one ends its vision with greenery from within.

 

 

The architecture of ‘cubes’ is highly influenced by the work of legendary Architect Ludwig Mies van der Rohe. His saying “LESS IS MORE” works for this project.